Orsaker till stress

Vad kan orsaka stress i vardagen? Du som har en familj har nog ett och annat att säga om detta. Oftast är det dock så att man inte riktigt kan definiera vad det är som orsakar det. Man vet att man har det stressigt, men det är oftast psykologen som kan hjälpa en att fastställa exakta problemområden som gör att man känner sig stressad. I Wendelas artikel framgår det att din arbetsgivare faktiskt kan få vite ifall du som förälder inte blir behandlad på ett visst sätt. I denna artikel försöker vi identifiera huvudorsaker till stress i vardagen för dig och din familj.

Stressigt

Två roller – förälder och anställd

Ibland måste man kombinera två roller – att både vara anställd och en förälder. Det är svårt att hitta en rimlig balans mellan dessa två. Det som är bra för din arbetsgivare är oftast inte detsamma som är bra för dina nära och kära – och vice versa. Du måste göra din chef nöjd – för det är hen som ger dig och din familj mat på bordet. Samtidigt måste du se till att även din familj är nöjd med den tiden som du lägger på den.

Låt inte chefen kräva för mycket

Första tipset är att inte låta chefen kräva för mycket av dig. I artikeln som vi tidigare refererat till hittar du även information om att Jämo har som uppgift att se till att din chef har en förståelse över din situation. Var noga med att inte gå med på det som chefen inte har rätt till att kräva. Känner du att det har gått överstyr och att du inte kan påverka situationen, bör du försöka få hjälp av myndigheter.

Anlita en au pair eller städhjälp

Nu när det är en självklarhet att båda föräldrar jobbar, är det extra svårt att hålla koll på städningen och matlagningen. Att anlita städhjälp eller en au pair är att rekommendera för att slippa onödig stress. Au pair är ett franskt ord som står för ”jämlik med”. Enligt Aupairguiden är en au pair en jämlik medlem i familjen som hjälper till med allt från städning till barnpassning. Det behöver inte vara speciellt kostsamt med Aupair eftersom du betalar med mat, logi och fickpeng. Vanlig städhjälp är heller inte så värst dyrt efter införandet av rutavdraget.

Få sund ekonomi

En annan orsak till stress är att man oftast väljer att leva på kredit. Man vill ha mer än vad man idag har råd till. Hela vårt samhälle är byggt kring behovet att äga och att låna. Det är en konst i sig att lära sig leva på en rimlig nivå och att anpassa sina behov till sin ekonomi. Lyckas man med det innebär det två stora fördelar – den ena är minskad stress och den andra är en sundare ekonomi. Om man slipper låna, slipper man även betala onödig ränta på sina lån i framtiden.

Följer du dessa tre tips, är chansen stor att du lyckas hålla din stressnivå i schack och att risken att bli utbränd förbli nära obefintlig.

Comments are Disabled