En giftfri barndom

Det är inte lätt att växa upp i dagens samhälle utan att utsättas för onödiga gifter och kemikalier. De flesta produkter idag, vare sig det är livsmedel eller hudvård och hygienartiklar innehåller olika kemikalier, vissa lättare att plocka bort än andra. Genom att bli en medveten förälder kan du försöka undvika onödiga kemikalier och tillsatser och försöka erbjuda ditt barn en så giftfri barndom som möjligt. 

Bebis i magenI mammas mage

Redan innan ett barn fötts har det utsatts för kemikalier via moderkakan, som tillförts från modern. Det många gravida inte tänker på är att det mesta som de äter, eller smörjer på sin hud, går in via blodet och först vidare via navelsträngen till fostret. Det är idag självklart för de flesta att inte röka, dricka alkohol eller snusa, men det är inte lika självklart att undvika kemikalier som kan föras vidare till fostret. Försök därför att äta en så ”ren” och näringsrik kost som möjligt under graviditeten. Undvik att färga håret och försöka att använda så naturliga produkter som möjligt på din hud. Det är bra start för att minska kemikalierna till ditt barn.

När barnet fötts

När barnet fötts är det viktigt att vårda det och ta hand om det på bästa sätt. Något som är viktigt att tänka på är att barn, särskillt nyfödda är mycket känsligare än vad en vuxen är. Huden är tunnare, de äter och dricker mer än en vuxen i förhållande till vikten och de andas mer än en vuxen. Alla dessa tre faktorer gör att det nyfödda barnet är mer utsatt och behöves vara extra försiktigt med.

Många barnprodukter idag har texter där det står; ”skonsamma och milda”, ”anpassade efter ett barns hud”. Men betyder det att de inte innehåller onödiga kemikalier? Tyvärr är fallet inte så i många fall och det finns många produkter på marknaden som kan innehålla ämnen som både retar och torkar ut en känslig barnhud. Därför kan det som förälder vara en idé att istället satsa på produkter som inte innehåller onödiga kemikalier eller tillsatser, som är gjorda på så naturliga råvaror som möjligt. Idag finns det ekologiska och miljövänliga produkter som är framtagna just för barn och som passar bra till ett litet barns känsliga hud.

Här kommer några klassiska barprodukter som används ofta;

  • Våtservetter – De flesta föräldrars bästa vän. Funkar till allt från kräkfläckar på kläderna som att torka barnen runt munnen efter måltid eller att torka rumpan vid blöjbyte. Tyvärr är detta en produkt som i många fall innehåller både kemikalier och parfymer vilket inte är bra för barnet. Framförallt inte att använda i ansikte och på händer så att barnet får i sig av kemikalierna. Använd istället klassiska pappersservetter och vatten.
  • Blöjor – Dagens blöjor har en otrolig absorptionsförmåga och ett barn kan ha på sig en blöja relativt länge innan den börjar läcka igenom. Tyvärr är det samma här, blöjor idag innehåller både plaster och cellulosa (cellulosa som behandlas med kemikalier) vilket lätt kan irritera barnets rumpa. Satsa istället på hederliga tygblöjor. Idag finns praktiska tygblöjor som ser ut som en ”vanlig” blöja, är enkel att ta på och enkel att tvätta.
  • Kläder – Barn behöver många ombyten kläder, framförallt till en början. Då är det bra att välja kläder som är ekologiskt odlade som inte innehåller onödiga kemikalier. Många klädkedjor idag har ett stort utbud av ekologiska barnkläder som är skonsamma och behagliga mot den känsliga huden.
  • Leksaker – Barn älskar leksaker och det brukar i många fall vara vanligt att få en hel del leksaker i present till den nyfödda. Det som är viktigt att tänka på är att leksaker som framställdes innan 2007 innehöll många av de farligaste mjukgörande ftalater, det vill säga farliga ämnen i plasten. Därför är det viktigt att tänka på det om du framförallt köper begagnade leksaker. Barn är utforskande och stoppar det mesta i munnen, därför är det viktigt att de har leksaker som inte gör att de får i sig farliga ämnen om de stoppar dem i munnen. Ett tips är att satsa på leksaker i andra material än plast. Tänk kvalité istället för kvantitet och satsa på ett fåtal bättre leksaker till ditt barn att leka med.

Fakta i texten är hämtad från kurera.se.

Comments are Disabled