Baka med barnen

Göra saker med barnen är något man verkligen bör ägna sig åt så mycket det bara går. En sak som verkligen är roligt att göra med barnen är att baka, en aktivitet som passa lite extra bra såhär i juletid. Här kommer några tips på sådant som kan vara lämpligt att baka ihop med barnen.

Litet barn bakar

När man bakar sitt eget matbröd så har man dessutom själv kontroll över vilka råvaror som används. Det betyder att du kan undvika onödiga tillsatser och giftiga besprutningsmedel i betydligt större utsträckning, något så viktigt att vi redan tidigare har skrivit om det.

En klassiker som är enkel att baka ihop tillsammans med barnen är såklart kanelbullar. Här kan man till exempel låta barnen hälla i de olika ingredienserna medan man själv arbetar ihop degen. Under tiden som degen sedan jäser kan man låta barnet eller barnen sätta ut formar på plåten. Därefter kan barnet själv hjälpa till att baka ut degen. När man väl lagt på fyllningen, rullat ihop degen till en rulle och skurit upp i lämpliga stora bitar kan sedan barnet hjälpa till med att sätta bullarna i formarna.

Nu i juletid finns förstås en rad olika godsaker man kan baka tillsammans och kanske främst då lussekatter och pepparkakor. Av dessa två är kanske pepparkakor den allra enklaste eftersom man kan köpa en färdig deg som sedan bara är att kavla. Fördelen med att baka pepparkakor är att också relativt små barn kan delta i bakandet.

Förutom jul finns det ju även andra högtider där det kan vara lite extra kul att bjuda på något som man bakat själv och gärna då tillsammans med barnen, som till exempel dop eller liknande.

Utöver ovanstående finns det såklart även en rad andra bakverk man kan baka ihop med barnen, som till exempel sockerkaka, pizza, kladdkaka, kokostoppar samt chokladbollar, se bara till att det inte kladdas allt för mycket, vilket är lätt hänt när man gör exempelvis chokladbollar tillsammans med barn.

Comments are Disabled